Om Torsebro Krutbruk


Torsebro Krutbruk grundades 1681 av Kung Karl XI för att förse den svenska krigsmakten med krut. Efter freden i Roskilde 1658 var det oroliga tider i södra Sverige. Hotet från Danmark var ständigt närvarande och i skogarna kämpade snapphanarna för frigörelse från Sverige. Tack vare Torsebro Krutbruks läge vid Helge å strax norr om Kristianstad slapp den svenska armén långa farliga kruttransporter från andra krutbruk i landet.   


I krutparken finns spår från 1600-talet. Det finns många väl bevarade byggnader såsom skyddsvallar, krutmagasin, vågbod och flera andra hus. Det äldsta huset på området uppfördes 1692. Genom informationstavlor kan du som besökare följa verksamheten på Torsebro Krutbruk från grundandet 1681 till nedläggningen 1926. 


Krutparken är öppen för allmänheten året runt. Sedan 1996 är området statligt byggnadsminne och sedan 2024-04-18 ingår delar av området i ett naturreservat. Torsebro Krutbruk och marken runtomkring är sedan 1926 i privat ägo. Herrgårdsbyggnaderna fungerar som åretruntboende och arbetarbostäderna fungerar som sommartorp. 


Museeiföreningen Krutbrukets vänner öppnade ett museum i det gamla stubinhuset sommaren 2020. Sedan början av 2024 drivs museet av Stiftelsen Torsebro Krutbruk. För aktiviteter och öppettider i museet samt för bokning av guidad visning se under fliken museet. Följ gärna museets aktiviteter på facebook.


Längs Helge å finns fina promenadstigar genom den lummiga lövskogen. Vid Gummastorpasjön finns ett fågeltorn som utgör den nordligaste utposten av Kristianstad Vattenrike. I området finner vi en rik flora och fauna med rödlistade arter som läderbagge och trädklokrypare. 


Ta gärna med picknickkorg och njut av de underbara omgivningarna. Det finns picknickbord på gårdsplanen utanför museet, det går även bra att slå sig ner på en filt i parken. 


Det finns goda möjligheter att fiska i Helge å. Barn till och med 14 år fiskar fritt i sällskap med målsman eller vuxen. För personer över 15 år krävs fiskekort. Mer information om köp av fiskekort finns på denna länk, här hittar du även information om reglerna för fiske i Helge å. 


Gratis parkering finns på vänster sida om allén. I dagsläget finns tyvärr ingen toalett. 


Vänligen respektera de boendes privata tomter och hjälp oss att hålla området rent genom att ta med ert skräp hem. 


Välkomna!