Stiftelsen Torsebro Krutbruk


Stiftelsen Torsebro Krutbruk

Under våren 2020 bildades den ideella Museiföreningen Krutbrukets vänner och sommaren 2020 öppnade museet på Torsebro Krutbruk för besökare. I juli 2022 hade museet äntligen sin stora officiella invigning som på grund av pandemin hade fått vänta. I januari 2024 bildades Stiftelsen Torsebro Krutbruk som har tagit över driften av museet. Stiftelsen kommer att jobba vidare med att utveckla museet och anordna aktiviteter för allmänheten. Klicka på rubriken aktiviteter i museet i menyn ovan för att se fler bilder från åren som gått. 


I museet visas föremål från Krutbruket, både från kruttillverkningen men även från livet på bruket. I början av 1900-talet flyttades ett av husen, krutproberarens hus, från Torsebro Krutbruk till Hembygdsparken i Broby. Med huset flyttades även många lösa föremål från Krutbruket. På initiativ av Museiföreningen Krutbrukets vänner återfördes föremålen under våren 2020 till Torsebro Krutbruk. Föremålen kan tillsammans med privata föremål ses i museet. Vi jobbar ständigt vidare med att utveckla utställningen, nytt material tillkommer och vi vill berätta historien om Torsebro Krutbruk. 


Om ni på något sätt har anknytning till Torsebro Krutbruk och har en historia att berätta eller ett föremål att visa oss vänligen hör av er på info@torsebrokrutbruk.se. Vi är tacksamma för all information vi får. 


Visning och guidning av museet

Om du är intresserad av en guidad tur på Torsebro Krutbruk vänligen kontakta vår guide Bengt Kjellgren på telefon 0733663862 eller 04453111.Museet önskar er varmt välkomna!

Aktiviteter i museet sommaren 2024


Vi håller på att finputsa på årets program, här nedan följer de planerade aktiviteterna för sommaren och hösten 2024.


Helgen efter midsommar 29-30/6 får vi återigen besök av Skånes Caroliner. Det blir traditionsenlig exercis, kanonsalut, korvgrillning och härligt umgänge. Vi har program mellan 11.00-14.00 båda dagarna. 


10/8 planeras filmvisning av Värmlänningarna, som delvis spelades in på Torsebro Krutbruk. Vi guidar i parken och vid herrgården.


7/9 är det kulturarvsdag och vi firar denna med vår traditionella loppis.


23/11 Julmarknad på Torsebro Krutbruk.


Vi jobbar vidare med mer material till museet. Bland annat håller vi på att arkivera och fotografera av dokument kring kruttransporter och vaktmanskap. Vi hoppas att detta material kommer att kunna visas upp i museet under kommande säsong.


Glöm inte att krutbruksparken är öppen för allmänheten året runt så besök oss gärna även när museet inte har öppet.