Stiftelsen Torsebro Krutbruk


Stiftelsen Torsebro Krutbruk

Under våren 2020 bildades den ideella Museiföreningen Krutbrukets vänner och sommaren 2020 öppnade museet på Torsebro Krutbruk för besökare. Under 2022 har museets utställning uppdaterats och museet hade i juli 2022 äntligen sin stora officiella invigning som på grund av pandedmin hade fått vänta. Klicka på rubriken aktiviteter i museet för att se fler bilder från åren som gått. 


I museet visas föremål från Krutbruket, både från kruttillverkningen men även från livet på bruket. I början av 1900-talet flyttades ett av husen, krutproberarens hus, från Torsebro Krutbruk till Hembygdsparken i Broby. Med huset flyttades även många lösa föremål från Krutbruket. På initiativ av Museieföreningen Krutbrukets vänner återfördes föremålen under våren 2020 till Torsebro Krutbruk. Föremålen kan nu tillsammans med privata föremål ses i museet. 


Visning och guidning av museet

Om du är intresserad av en guidad tur på Torsebro Krutbruk vänligan kontakta vår guide Bengt Kejellgren på telefon 0733663862 eller 04453111.Museet önskar er varmt välkomna!

Aktiviteter i museet sommaren 2023


Nu är hösten här och vi håller på att arbeta med mer material till museet. Vi dokumenterar och fotograferar för att utveckla utställningen. Vi hoppas ni får en riktigt fin höst och vinter och att vi ses igen nästa år. 


1-2 juli (lördag och söndag)

Skånes Caroliner besöker Torsebro Krutbruk för andra året i rad. Carolinerna visar sitt tältläger, gör exercis, skjuter med musköt och kanon. Carolinerna gör två uppvisningar den första strax efter klockan 11 och den andra vid 13-tiden, detta gäller båda dagarna. Museet håller öppet och vi erbjuder guidningar både i museet och i krutparken. Vi säljer korv och fika.


29 juli (lördag)

Museet håller öppet och vi erbjuder guidningar i museet och i krutparken. 


9 september (lördag)

Kulturarvsdagen.

Vi har loppis på Krutbruket. Museet är öppet och vi erbjuder en guidning i Krutparken klockan 12.00, Vi säljer korv och fika.Lokala producenter säljer bland annat honung och grönsaker. 


Glöm inte att krutbruksparken är öppen för allmänheten året runt så besök oss gärna även när museet inte har öppet.